Мотористите излизат с предложения за промени в Закона за движение на пътищата и с искане да бъдат включени в този закон като участници в него. Това обяви Даниел Капсъзов, президент на Widows sons Grand Chapter Bulgaria.

В предложенията на МВР за промени в закона мотоклубовете не се виждат включени, а се предлагат неща, които са абсурдни, съобщи news.bg.

Мотористите искат да спазват закона, увери Капсъзов на пресконференция в БТА.

снимка: Monitor.bg

Вече три години любителите на високите скорости на две колела обикалят институциите, за да отправят своите искания. Мотористите искат да могат да се движат в бус лентите. Така те ще се спасят от задръстването, едновременно с това няма да пречат на автобусите.

Припомняме, че право да се движат в бус лентите имат освен превозните средства на градския транспорт и училищните автобуси. За там обаче се гласят и таксиметровите автомобили.

Мотоклубовете настояват за изравняване на скоростта на автомагистралите и другите пътища от републиканската пътна мрежа с тази на леките автомобили, а не с тази на тежкотоварните. Мотоциклети от категория А1 и А2 да могат да се движат по магистралите и скоростните пътища, предлагат те, както и да да се завишат санкциите за катастрофа с мотоциклетист и пешеходец.

Мотористите предлагат още в курсовете за придобиване на правоспособност за управление на мотопед да има курсове и изпит. Сега такава правоспособност се придобива много лесно. Искат и забрана за издаване на книжки категория М на хора без никаква компетентност и умения.

Те искат поставяне на допълнителни животоспасяващи предпазители под мантинелите, както и прегради на местата с концентрация на ПТП заради пресичане на двойна непресечена линия или т.нар. обратен завой.

Според мотористите в закона трябва да залегнат европейските норми.

„Желанието ни е да спазваме закона, за да останем живи, а не да спазваме закона и да сме инвалиди или покойници“, подчерта Капсъзов.

Александър Иванов обяви, че мотористите организират шествие утре до Народното събрание.

Исканията си те ще входират в парламента с обръщение до всички парламентарни групи. „Много са ни важни тези неща да се случат“, подчерта той.


Share Follow

Leave A Reply