Държавният глава Румен Радев е на тридневно посещение в Германия. Предстои най-важният ден от визитата му.

Румен Радев ще проведе среща на „четири очи“ със своя колега Франк-Валтер Щайнмайер в президентския дворец „Белвю“ в Берлин. След това той ще разговаря и с канцлера на страната Олаф Шолц във Федералното канцлерство. По-рано през деня ще се срещне и с кмета на Берлин Франциска Гифай.

По време на разговорите се очаква да бъдат обсъдени двустранните отношения между България и Германия, задълбочаването на икономическото и инвестиционното сътрудничество, теми от дневния ред на Европейския съюз, диверсификацията на енергийните доставки и укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна.

Президентът Румен Радев ще участва в Германо-български бизнес форум, организиран от Германската индустриално-търговска камара, който ще се проведе в Дома на германската индустрия в Берлин.

В началото на тридневното си посещение в Германия, Радев се срещна с българската общност, съобщи БТВ.

Той обясни на сънародниците си в Германия, че целта на отправените от него критики към българското правителство не е то да бъде отстранено от власт.

„Но е много важно за едно правителство, което идва с големи обещания да спазва обещанията си, да няма сиви зони, да няма скрити процеси. Така че аз, като президент, няма да се откажа от това и го правя не, за да сваля правителството, а заради хората. Запазването на добрия тон с правителството обаче зависи от решаването на стратегически за страната въпроси, като този за Северна Македония“, добави Радев.

Радев отправи нови критики за начина, по който правителството води преговори с протестиращите. Според него е важно да има диалог, „когато бизнесът иска срещи, да се разбира да се чува“.

Румен Радев предупреди, че една от основните задачи на правителството е да реши как ще се охранява въздушното ни пространство до 2025 г., когато се очакват първите F-16.

По думите му национално унижение е България да моли други да охраняват въздушното й пространство.

 


Share Follow

Leave A Reply