За нас винаги е било от изключителна важност диалогът в коалицията да върви. Такъв диалог предстои днес на коалиционен съвет, на който ще бъде обсъден окончателният пакет от мерки. Това заяви пред БТВ Андрей Гюров, председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“.

Снимка: БГНЕС

„Не знам откъде г-н Трифонов черпи тази информация, той не участва в последните месеци нито в лидерския съвет, да не говорим в експертните съвети, където се събираме всички представители на коалицията“, заяви Гюров, в отговор на вчерашната публикация във Фейсбук на лидерът на ИТН Слави Трифонов, който написа, че напоследък в управлението на страната стават непонятни неща.

Гюров уточни, че пакетът от 14-те антикризисни мерки на стойност 2 млрд. лв., които вчера от ПП представиха, включва неща, които са остойностени от Министерство на финансите. Той поясни, че мерките се вместват в бюджетната рамка, която от ПП са задали и отговарят на основните принципи, които са заложени от началото на предизборната кампания на партията.

Андрей Гюров заяви, че мерките не са приети „под натиска на улицата“.

Той уточни, че от октомври ще се направи преизчисление на пенсиите, с което да се премахне съществуващото неравенство и разлика между хората, които са се пенсионирали по-рано или по-късно, незаисимо че имат еднакъв осигурителен стаж.

„Начинът, по който става това е, като се промени „швейцарското правило“ да не е 50% от инфлацията и 50% от осигурителния доход, а винаги увеличението да е с по-високото от двете. Това ще го направим ретроактивно от 2008 г., което ще премахне несправедливостите, които са натрупани във времето“, добави той.

Според Гюров е трябвало да има увеличение на пенсиите за последните 10 г., по Кодекса за социално осигуряване.

„По време на управлението на ГЕРБ има едни 10-20 млрд. лв., които са взети от българските пенсионери и са отишли в разни черни каси, чекмеджета и кюлчета“, заяви още депутатът.

 


Share Follow

Leave A Reply