Украинският промишлен регион Донбас е напълно разрушен от руските атаки, заяви президентът Володимир Зеленски в поредното си обръщение.
Съединените щати обявиха, че ще предоставят на Киев нова пратка военно оборудване за 100 милиона долара. Преди това Сенатът одобри финансова помощ за Украйна на стойност 40 милиарда долара – за оръжейна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна. Част от безвъзмездната подкрепа е предназначена за източноевропейските членки на НАТО, които изпращат стари съветски оръжейни системи, бойна техника и боеприпаси на Киев. Одобрението в Сената премина с 86 гласа „за“. Всичките 11 „против“ – на сенатори републиканци.

снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски благодари на Вашингтон за гласуваната финансова помощ за страната му и определи средствата като подкрепа за демокрацията в целия регион. В 86-я ден на войната Зеленски изрази увереност, че руските военни действия ще бъдат предмет на съдебен процес за геноцид.

Откакто се изтеглиха от районите край Киев, руските сили се опитват да завладеят допълнителна територия в Донбас, състоящ се от сепаратистките региони Донецк и Луганск. Има постоянни удари в региона на Одеса, по градове в Централна Украйна, каза още Зеленски. Русия е засилила офанзивата си в Донецк, съобщиха и от генералния щаб на украинските въоръжени сили, като обвиниха Москва в поредните убийства на цивилни.


Share Follow

Leave A Reply