Парламентаризмът беше поставен зад решетките. И проблемът далеч не се изчерпва с поставените и след това демонтирани метални решетки на входа на сградата на Народното събрание. Въпреки че поставянето им за пореден път показа незнание и незачитане на българското законодателство от новите управляващи, разкри страха и безпомощността им пред нарастващата вълна от протести, както и лекотата, с която необмислено се разходват средства в момент на икономическа криза.

Проблемът със състоянието на парламентаризма в България обаче е още по-голям и датира преди монтажа на решетките. Още със съставянето на коалицията и учредяването на 47-ото Народно събрание стана ясно, че тази конструкция не е създадена да функционира. Партиите, в коалицията се обединиха единствено заради желанието да са във властта. Към момента, само 150 дена след като взеха властта, коалиционните „партньори“ доказаха, че не са работили заедно нито ден.

„Продължаваме промяната“ са напълно некомпетентни по всички въпроси, като не минава и седмица без премиерът да ни демонстрира това, конкурирайки се по нелепост дори с бисерите от матурите („Русия прилича на бензиностанция с ракети“; „Бензин – Е 95“; „Да дарим по една заплата за Украйна“ и т.н.) БСП очевидно най-малкото не са на една вълна с нито една коалиционна или парламентарнопредставена партия с изключение на „Възраждане“ и системно заплашваха българското общество в момент на безпрецедентна криза, че ще излязат от коалицията, ако помогнем на Украйна с оръжие.

От ИТН критикуват управлението, от което са част, по-яростно от опозицията. Но въпреки това не смятат за редно да го напуснат! Тази седмица лидерът на ИТН Слави Трифонов дори си позволи да нарече „партньорите“ си от ПП некомпетентни:

„Разни хора от тях говорят без да има нужда по теми, от които не разбират. Примерите са много. Например, за проблема със спрените газови доставки и преговорите за нови енергоизточници, най-изненадващо се обаждат финансовият министър Асен Василев и, представете си, Лена Бориславова. И двамата са невероятни експерти по енергетика, особено Лена. По-лошото е, че говорят неверни неща…“

На фона на тази констатция, Трифонов единствено се надява „да са го разбрали“… От „Демократична България“ също подхождат основно с пасивна агресия към очевидната дисфункция в коалицията, като от време на време Христо Иванов обяснява, че правителството няма да изкара пълен мандат.

Създадената конструкция е толкова нефункционираща, че премиерът трябва да се моли на президента да свика Консултативен съвет по националната сигурност, за да бъде изготвена позицията на България за Северна Македония. Нали разбирате какво означава това – на тези политически сили им трябва арбитър, за да излязат с обща позиция…

Е, на фона на тази „идилична“ картина можете да си представите какво се случва в Народното събрание, където представителите на тези партии трябва да законодателстват… Парламентаризъм няма, той отдавна е запратен зад решетките!


Share Follow

Leave A Reply