Магистрала „Хемус“ може да бъде готова през 2027 година. Такива са прогнозите на регионалния министър Гроздан Караджов.

„Очаквам автомагистрала „Хемус“ да бъде завършена през 2027 г., а частта до Велико Търново – до 2025 година“. Това каза пред журналисти в Плевен вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, предаде БТА.

Според него по „Хемус“ има „ин хаус“ процедури, които не са направени по най-прецизния от гледна точка на закона начин и няма как да продължи плащането по тях.

„През последните 4 месеца наистина не е имало плащане, но се надявам в най-скоро време юристите да ни дадат този дълго чакан доклад за рисковете при различните варианти. Веднага щом се разреши, ще разплатим цялата сума, пари наистина има“, добави министър Караджов.

снимка: МРРБ

По отношение на създадената работна група от експерти, която да обсъжда предложенията от представителите на браншови организации и на малките и средните превозвачи за тол системата, вицепремиерът посочи, че очаква тя да достигне до вариант, който „да е удовлетворителен за цялото общество, т.е. по справедлив начин да се разпредели тежестта за заплащането на използването на цялата републиканска пътна мрежа в частта втори клас, първи клас и автомагистрали“. Министър Караджов бе категоричен, че няма да отстъпи от своята позиция за заплащане на две трети от тежкотоварните превозвачи и една трета за леките моторни превозни средства, защото „това е интересът на обществото“.

снимка: БГНЕСгроздан караджов

Гроздан Караджов участва днес в откриването на осмото издание на Маратон на приятелството в Плевен. Вицепремиерът, заедно със семейството си, е доброволец в спортното събитие. Тази година в различните дисциплини на маратона участват над 400 бегачи. Стартът бе даден в 9.00 часа на площад „Възраждане“.


Share Follow

Leave A Reply