Френският делегиран министър по европейските въпроси Клеман Бон заяви днес, цитиран от Франс прес, че присъединяването на Украйна към Европейския съюз ще отнеме „без съмнение 15 или 20 години“.

Той подкрепи идеята на президента Еманюел Макрон междувременно бившата съветска република да се подготви за членство като част от „европейска политическа общност“.

„Трябва да сме честни. Ако някой казва, че Украйна ще влезе в ЕС след 6 месеца, една или две години, той лъже. Това не е вярно. (Ще са необходими) без съмнение 15 или 20 години, това е много дълъг (период)“, заяви френският делегиран министър по европейските въпроси по Радио Жи, цитиран от БТА.

Клеман Бон подчерта, че не иска да продава на украинците „илюзии и лъжи“ и подкрепи предложената от Макрон „европейска политическа общност“ – „политически проект, към който (украинците) може да се присъединят. . . докато чакат (за членство в ЕС)“.

снимка: БГНЕС

„Нямаме нужда от алтернативи на кандидатурата на Украйна за (влизане в Европейския съюз), нямаме нужда от такива компромиси“, каза вчера украинският президент Володимир Зеленски.

Клеман Бон заяви днес, че „разбира“ Зеленски, тъй като перспективата за присъединяване към ЕС „мобилизира неговия народ“. „Но отговарям: присъединяването към Европейския (съюз), нека бъдем честни, отнема време.“


Share Follow

Leave A Reply