Най-важното за двете правителства е да продължи конструктивният диалог, да не се поддаваме на провокации от някои групи, които се опитват да нагнетят напрежение. Това заяви пред български медии в Рим министър-председателят Кирил Петков след срещата си с македонския премиер Димитър Ковачевски.

Премиерът отново подчерта необходимостта от свикване на Консултативен съвет за националната сигурност при президента, за да бъде обсъдено всичко, направено дотук от двете правителства.

„Това е форматът, когато ни трябва национално съгласие. Коалиционен съвет е много важен формат и аз ще го свикам, за да говорим с коалиционните партньори, но на нас ни трябва по-широк консенсус. За това трябва и опозицията да бъде информирана. Този въпрос е много важен, за да бъде ограничен само до една група партии“, коментира Петков.

Macedonian and European Relations Concept Image – Flags of Macedonia and the European Union Fading Together

Министър-председателят отново посочи, че бъдещо решение по темата за европейската интеграция на югозападната ни съседка ще бъде взето единствено със санкцията на българския парламент.

Само през конструктивен диалог ще можем да продължим в посоката на добросъседство, която и двете правителства искат, отбеляза още премиерът. Петков отново потвърди, че двамата с Димитър Ковачевски не са се обвързвали с никакви срокове, а са поели ангажимент единствено да поддържат добрия диалог и конструктивната работа.

На срещата между Кирил Петков и Димитър Ковачевски присъстваха още министърът на външните работи на България Теодора Генчовска и на Северна Македония Буяр Османи.

Делегации на двете страни бяха по-рано днес на отделни аудиенции при главата на Римокатолическата църква папа Франциск по повод 24 май.


Share Follow

Leave A Reply