„Директни санкции върху газа не са въведени от ЕС. Русия е тази, която спря доставките на газ за България, за Финландия и за Полша, защото ние отказахме да плащаме в рубли, а по-скоро може би ние трябваше да направим повече, да си напишем домашното“. Това заяви пред БТВ бившият финансов министар Милен Велчев.

Що се отнася до доставките на руски газ, Велчев каза, че „въобще няма да се учуди, ако получим същите инструкции от ЕК, каквито са получили Италия и Германия“.

„Най-вероятно ЕК ще каже, че е окей да се отварят сметки в рубли стига сделката да се счита за приключена, когато плащането бъде направено в евро и ако това е приемливо от руска гледна точка в случая с Италия и Германия, няма причина да не бъде приемливо в случая с България“, смята бившият финансов министър.

По думите му не е проблем да си доставяме природен газ от другаде, но въпросът е на каква цена. Европа може да се освободи от необходимостта от руски газ, но с цената на повече инвестиции и вероятно по-висока цена и то не от днес за утре.

„Санкциите имат негативен ефект и за двете страни. Европа е основен пазар за руския газ, Москва ще пострада повече от спирането на тези доставки, но и Европа няма да остане незасегната“, каза Велчев.

Относно антикризисните мерки, той посочи, че въпросът е как са насочени те.

„Едно е да достигнат до хората в нужда, а те не са повечето хора в обществото, а друго е да стреляш с топ по врабчета – да разхвърляш пари на всички и по-голямата помощ да достига до тези, които реално нямат нужда“, заяви Велчев.

По думите му се изразходват „безсмислено ресурси, които могат да бъдат насочени по-правилно“.

Според него нулевата ставка на ДДС за хляба също облагодетелства богатите, защото те купуват по-скъп хляб.

По въпроса за руския нефт бившият финансов министър посочи, че вярва на специалистите, според които рафинерията в Бургас може да преработва и друг петрол, а дори и да трябва време да се пренастрои, това няма да се усети, защото вносът на горива ще покрият търсенето.

„Свикнахме с това клише, че видите ли инфлацията била привнесена. Частично тя започна не в България, започна в Европа, започна в света, но неслучайно всеки месец българските показатели са двойно по-високи, отколкото в еврозоната“, каза Велчев.

Според него еврото трябва да бъде въведено и като средство срещу голямата инфлация.


Share Follow

Leave A Reply