Премиерът Кирил Петков съобщи, че Папа Франциск го е насърчил в борбата с корупцията и го е поздравил, че това е основна цел на българския кабинет. След аудиенцията Петков разказа, че главата на римокаторическата църква сравнил корупцията с болестта шарка и изразил уверност, че млади политици могат да се справят с нея, съобщи БНР.

 

Главата на Римокатолическата църква е отправил още няколко препоръки към министър-председателя, относно „безпрецедентната световна криза“:

„Папата ми каза, че е много важно да се срещаме с хората, да им обясним, че правим всичко възможно, но има икономически фактори, които не са функция само на правителството. Друго, което ясно ме посъветва, бе, че ако се борим едновременно с най-корумпираните в България и с вражеските сили от чужди страни, двете битки ще се водят много трудно“, поясни Петков.

снимка: БГНЕС

Премиерът коментира и нуждата от нов Консултативен съвет за национална сигурност по темата Северна Македония. По думите му от последния съвет при президента са изминали 6 месеца, в които са се случили много неща. Петков подчерта, че е много важно „да има широк консенсус по темата, включително извън управляващата коалиция“.

„За отпадане на българското вето може да се говори само, след като външно министерство представи последните резултати на прогреса по този диалог – бих се радвал в КСНС, така че всички партии да сме около масата, всичките служби. След това този прогрес и тези стъпки да се внесат в парламента, парламентът да се изкаже и да даде ясна инициатива какво трябва българското правителство да направи, защото това е най-широкият формат и мисля, че това е най-важната институция по този казус. И накрая – заедно всички, като сме се обединили и дискутирали, ако ще правим стъпка напред, да я направим тогава“, коментира премиерът.

По-късно днес в Рим му предстои среща с колегата му от Северна Македония Димитър Ковачевски. Самият Ковачевски заяви след аудиенция при папа Франциск във Ватикана, че с българския си колега поддържа редовна комуникация по различни теми и като се има предвид, че днес са в Рим, ще се срещнат за да обсъдят хода на преговорите между министерствата на външните работи.


Share Follow

Leave A Reply