Синдикатите на МВР и на наздирателите съобщиха, че организират национален митинг протест на 12 юни, заради „липсата на яснота в политиката по доходите в сектора и започналите фрагментарни структурни промени без отчитане на бележките и предложенията“ на синдикатите. В отговор на това заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев обяви пред медиите, че заплатите на служителите в МВР имат нужда от повишение.

снимка: БГНЕС

„Обявили сме категорична позиция, че политическото ръководство на Министерството заставаме зад справедливите искания на синдикалните организации за повишаване на доходите“ съобщи Темелакиев.

От синдикатите настояват за по-високо възнаграждение и за реална реформа и по-високо, като посочват, че, въпреки провелите се срещи, „не са получили задоволителен отговор от управляващата коалиция“.

„Има неща, които в рамките на нашето министерство не можем да решим. До голяма степен сме си свършили работата и с това ще запознаем ръководството на държавата в лицето на премиера и вицепремиера“, добави Темелакиев.

Според него увеличението на заплатите може да стане факт още през юли. Той не се ангижира да прогнозира с колко ще скочат възнагражденията на униформените.

„Уважаваме правото на протест. Същевременно, пак неведнъж, сме казали ясно, че заплатите имат нужда от повишение и сме обявили категорична позиция на политическото ръководство, че заставаме зад справедливите искания на синдикалните организации в министерството за повишаване на доходите. Всички виждаме каква е обстановката и с досегашните заплати просто става трудно“, каза още Темелакиев.

Преди дни вицепремиерът Асен Василев заяви, че министерства, включително МВР, могат да получат повече средства за заплати и други дейности, но когато представят подробен план за реална реформа и започнат осъществяването ѝ, припомни БНР.

По думите му на Темелакиев структурната реформа в МВР е в ход, като има конкретни решения.

снимка: БГНЕС

„Никой няма да бъде уволняван. Ще направим всичко възможно да запазим в голяма част състава“, посочи пък през март министър Бойко Рашков, във връзка с реформата във ведомството.

От синдикалната федерация обясниха, че освен за проблема с парите, полицаите имат проблем и със започналата вече на определени места в МВР структурна реформа.

„Това е добра позиция на ръководството на МВР, но трябва да се отбележи, че те подкрепят наше искане, което на практика не зависи от ръководството на МВР, доколкото в бюджета на МВР няма средства за увеличение на заплатите“, посочи председателят на синдиката Валентин Попов.

От началото на месец юни синдикатите в МВР започват първо символични протести. Те ще бъдат последвани от мълчалив протест, а след това се предвижда национален протест в средата на месеца в София.


Share Follow

Leave A Reply