Първи случай има у нас на хоспитализирано четиригодишно дете с проба, отговаряща на критериите на острия хепатит, докладван от десетки страни. Това обяви по Nova News директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

„От изследваните четири съмнителни проби на новия хепатит има една, която е много вероятно да се окаже, че е именно на това заболяване. Симптомите на детето отговарят на описанието. Пациентът се чувства добре и предполагам вече е изписан”, уточни тя.

Христова поясни, че детето е било хоспитализирано първо в Дупница, а след това – преместено за диагностично уточняване в Инфекциозна болница в София.

Проф. Христова е категорична, че няма засечени случаи у нас на маймунска шарка, но е много вероятно да се появят.

„Това е заболяване, което го е имало в Западна и Централна Африка и спорадично е пренасяно в Европа. Новото е, че има нещо като епидемичен взрив“, разясни Христова. 

По думите ѝ по света има над 80 случая, както и 50 съмнителни.

„Нямаме директни полети от Африка, така че опасността не може да дойде директно. Шарката започва с висока температура, болки в ставите и гърба и пъпки с мехурче с бистра течност, която се превръща в гной. След като се спукат, остават ранички“, обясни тя и допълни, че заразата може да се предаде и чрез телесна течност или бельо.

По думите на проф. Христова, петият подвариант на Омикрон на вируса COVID-19 води до увеличение на случаите с 12-13%. Според нея вероятно през есента ще има увеличение в броя на случаите, но само при поява на нов подвариант.


Share Follow

Leave A Reply