Президентът Румен Радев благодари на Българската православна църква, че преди най-светлия празник – 24 май, частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий са в България. Това стана след отслужването на молебена пред Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ от Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит.

 

„Искам да отбележа, че тези мощи за първи път се изнасят в славянска страна. Това е безспорно признание за огромния принос и неразривна свързаност на България, на нашия народ, със святото дело на братята Кирил и Методий“, заяви държавният глава пред журналисти.

Държавният глава честити празника в храма, в който присъстваха десетки вярващи, дошли да се поклонят пред светините и пожела да „има просветеност, разум, мир и благоденствие и този знаменателен ден да напомня на българите, че „България е била и ще пребъде, като държава на духа“, предаде БТА.

Заедно с президента Румен Радев на молебена присъстваха също вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, български духовници и гостите от Света гора, откъдето бяха донесени Светите мощи за всенародно поклонение, което ще продължи до 25 май на обяд. В храма бяха дошли посланиците на Гърция и на Сърбия у нас.

След като отслужи молебена, епископ Поликарп прочете и слово от патриарх Неофит.


Share Follow

Leave A Reply