Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи, от последния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в Република Северна Македония (РСМ), колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме към принципите и ценностите на Съюза, толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решенията спрямо РСМ.

Macedonian and European Relations Concept Image – Flags of Macedonia and the European Union Fading Together

Това заяви президентът Румен Радев в коментар по повод призива на премиера Кирил Петков към държавния глава да свика КСНС относно състоянието на преговорите между България и РСМ във видеообръщение от 20 май, разпространено от правителствената информационна служба, предаде БТА.

Радев уточни, че ако се търси широк национален консенсус по тношение на РСМ „не само, че има, но е и силно изразен в нашето общество и управляващите би следвало да са наясно с него“.

Държавният глава заяви, че КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене за общо решение в името на важни национални цели.

„Ако целта е подпомагане на диалога вътре в самата управляваща коалиция и той е нарушен по някакви причини, то трябва ясно да се каже какви са причините за това, има ли прогрес от страна на РСМ по изпълнение на нашия договор, има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори и европейски институции“, заяви Румен Радев. „По тези въпроси трябва да чуя министър-председателя“, каза президентът.

Радев увери, че ще продължи да прави най-доброто за България – да отстоява българската история и култура, „да защитаваме правата на македонските българи, да държим България на положение отговорен член на ЕС, така че да имаме ясна загриженост и ангажименти за стабилността на Съюза в дългосрочен план“.

„Ще продължим да работим така, че нашите братя в РСМ да получат гаранции, но и в същото време за един устойчив и необратим процес на интеграция, по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало, най-сетне политиците там да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за така мечтаното членство в ЕС, заяви Радев.

Относно това дали, ако не свика КСНС, би предизвикало напрежение между него и премиера, президентът каза, че България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението и добави, че се надява, че този баланс ще бъде намерен.

Попитан дали въпросът за готовността на Франция за подкрепа на отбранителните ни способности, изразена в телефонния разговор с президента Еманюел Макрон отпреди дни, е бил коментиран в контекста с РСМ, държавният глава заяви, че нито интеграцията на РСМ, нито въздушният суверенитет на България могат да бъдат обект на договорки. За човешките права не се преговаря, няма пазарлък. Мога да поздравя президента Макрон за неговото визионерство и смелост да търси адекватни решения за намиране на изход от тази ситуация и за отстояване на истината и справедливостта, коментира още Румен Радев.

 


Share Follow

Leave A Reply