Отпускането на още половин милиард евро военна помощ за Украйна е одобрил днес Съветът на ЕС съобщават от институцията, цитирани от БТА.  Основно за осигуряване на защитно смъртоносно оръжие ще послужат средствата (490 милиона евро), а останалата част ще бъде за предпазни средства и гориво.

1,5 милиарда евро военна помощ за Украйна осигури вече ЕС и с днешното решение общата сума достига два милиарда евро, се отбелязва в съобщението. Допълва се, че способностите, които ще бъдат осигурени с европейска подкрепа, са съобразени с нуждите на украинските власти.

От Съвета на ЕС поясняват, че помощта е предназначена за защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и на цивилните, от руската военна агресия. Отправен е отново призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от украинските земи, да прекрати огъня и да спазва международно признатите граници.

„Утрешната история се пише днес на украинското бойно поле“, заявява върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран в съобщението. Той добавя, че ЕС ще продължи подкрепата си за Украйна до края на войната.


Share Follow

Leave A Reply