„На 24 май всички сме само българи. В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни. Тук важно е благородството на духа, а него носи и излъчва всяко будно дете.“ Това казва държавният глава Румен Радев в тържествения си поздрав за 24 май.

Според президента „родната реч е онази нишка, по която нашите сънароднити по кръв винаги могат да открият пътя до дома“.

Радев определя езика ни като Родина. „От раждането си сме орисани да мислим и чувстваме на прекрасната, богата, звучна, нюансирана и изразителна родна реч. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава. В трудни години езикът е знаме на сатирата, бунта и свободата. Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза: той страда от правописа ни, обеднява активния му речник, граматиката му се разпада. Дори произношението ни става нехайно,“ казва още Румен Радев.

Езикът на Вазов, Яворов и Валери Петров няма да загине, а ще надживее всякакви мракобесни времена на глупост, грубост, чуждопоклонство.

„Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели и на блудните си роднини, които не признават произхода или родството си с нашата реч. Ще надживее и комплексите на онези, които допускат да се откажем от кирилицата“, каза още Румен Радев. Президентът призова езикът да продължи да ни обединява като народ.


Share Follow

Leave A Reply