От събитията от изминалата седмица стана ясно, че Кирил Петков и Асен Василев си имат свой собствен дневен ред, който не само е безкрайно далеч от дневния ред на обществото, но и от този на собствените им коалиционни партньори. В публичното пространство излезе информация за подготвян проект за създаването на нов извънреден орган, който да защитава националната сигурност и начело на който ще застане Асен Василев.

Въпреки че все още няма официална информация за законопроекта, от публикуваното в медиите става ясно, че се предвижда да бъдат създадени национални списъци, включващи лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници, или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС. А включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, посочват от БНР. Новината очаквано предизвика още напрежение в коалицията. Според представителите на ИТН подобен проект би бил “абсолютен фашизъм”.

“Това, което се появи като някакви текстове, по никакъв начин не може да бъде подкрепено от “Демократична България” в този вид”, коментира лидерът на партията Христо Иванов. По думите му тези текстове създават проблеми с Конституцията, с Европейската конвенция по правата на човека.

Реакцията на коалиционните партньори по темата далеч не е преувеличена, имайки предвид и списъците с имена, съставени от Кирил Петков и Лена Бориславова и предадени на главния прокурор на принципа – “Гугъл така показва”… Идентична е ситуацията и по темата Северна Македония. Очевидно, според премиера Кирил Петков по темата е настъпило развитие и затова настоява позицията на България да бъде взета на ниво КСНС. Проблемът обаче е, че никой освен премиерът не знае какво налага промяна в позицията на страната ни, след като очевидно  “добро”съседските ни отношения са си все същите.

Внезапно на дневен ред Петков изкара и Плана за въвеждане на еврото в България, по който също стана ясно, че няма единомислие в коалицията. ИТН се обявиха против приемането на Плана, тъй като е било договорено първо да се направи анализ за ефектите от въвеждането на еврото преди точката да влезе за обсъждане, какъвто анализ очевидно не е изготвен. От БСП също излязоха с позиция, че първо искат да бъде направен задълбочен анализ.

Очевидно Кирил Петков и Асен Василев действат по свой собствен деневен ред, без да се допитват до общественото мнение или поне до това на т.нар. им коалиционни партньори. Интересно, кой пише дневния ред на премиера и вицепремиера? И предвид демонстрираната липса на каквато и да е експертиза на гореспоменатите, кой има по-голяма вина за това, че оставя на власт този дует аматьори – коалиционните партньори, които негодуват, но и не пускат властта или обществото, което протестира, но се страхува повече от нови избори, отколкото от 330% по-високи сметки за топла вода и парно. Интересно е също защо темата за инфлацията не налага КСНС или поне коалиционен съвет. Явно за правителството в състав Петков-Василев съдбата на Северна Македония е по-важна, отколкото проблемите в България… Не е ясно дали този дневен ред се пише от българи, но същият определено не се пише за българи… Защо тогава продължаваме да се съгласяваме точка по точка с чужди приоритети?!


Share Follow

1 коментар

  1. Камелия Илиева

    Голяма част от българският народ иска оставката на кабинета. Защо опозицията не предприема стъпки за свалянето му. По добре нови избори отколкото унищожаване на държавата и защита на чужди интереси

Leave A Reply