Има вероятност от предсрочни избори до края на годината. „Управляващата коалиция не е способна да издържи на ударите на времето и проблемите, които се задават на хоризонта.“ Това коментира пред БТВ, бившият служебен премиер Стефан Янев и настоящия лидер на „Български възход“.

Според него управляващата коалиция, не само задълбочава проблемите, които ни заобикалят почти ежедневно, но и създава нови проблеми, не се създават условия за решаване на кризите.

„Ако погледнете дневния ред, включително от тази седмица, най-малко два проблематични въпроси или теми се зададоха със сериозна конотация. Първата е националният план за въвеждане на еврото, който някак си между другото беше приет в тишина и спокойствие без обществено обсъждане. Беше приет с едностранно поведение на коалиционните партньори, които казват: „Ние гласувахме против, ама виждате ли то трябва да върви“. Българският лев следващата седмица ще чества 142 години от повяваването си като национална валута, а ние закриваме и този елемент“, заяви Стефан Янев.

Според него другата тема, която стои пред управляващите е проектът за така наречения български вариант на закона „Магнитски“.

По думите му това напомня за „макробесните години, за онзи закон за защита на държавата, за който сме учили в учебниците по история“. Според него когато се говори за законодателство, то трябва да бъде много прецизно и да не се дава свобода за широка интерпретация, „особено когато става въпрос за имуществото на частни субекти“.

Янев отбеляза още, че като служебен премиер е успявал да държи в кондиция управлението, за да работи в правилната посока, но не е вярвал на Кирил Петков като министър на икономиката. Той даде за пример историята с неизвестно развитие, с електромобилите и тези инвеститори, които трябваше да дойдат в Ловеч.

Относно спирането на газовите доставки от Русия към България, Янев уточни, че би изисквал специалистите от „Булгаргаз“ да предложат най-доброто решение, с което в крайна сметка трябва да бъде защитен интересът на българските потребители по отношение, както на предвидимостта на налични количества, така и по отношение на цената.

снимка: БГНЕС

Според Янев „операцията на Русия в Украйна е война“. Той уточни, че това е операция от война, продължаваща от 2014 г. в Източна Украйна.

„Рано или късно всеки военен конфликт свършва на масата за преговори. Ако и двете страни са в състояние да обявят някакъв вид победа, така че обществото да бъде убедено в правилността на решенията, тогава може да има преговори. Не мога да кажа кога, но дипломацията предстои“, коментира още той.

 

 


Share Follow

Leave A Reply