Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Ювалди в неделя, за да засвидетелства съпричастност и утеши жителите, скърбящи за 19 деца и двама учители, които бяха застреляни в начално училище в малкия град в Тексас.

Американският държавен глава призовава за действия за предотвратяване на бъдещи подобни случаи в страната, където усилията за затягане на разпоредбите за огнестрелните оръжия многократно са се провалили, предаде АФП.

„Знам, че не можем да забраним трагедията със закон, но можем да направим Америка по-безопасна. Най-накрая можем да направим това, което трябва, за да защитим живота на хората и на нашите деца“, каза Байдън в събота в реч в университета в Далауеър.

 

„Призовавам всички американци да се хванат за ръце, да направят така, че гласовете им да бъдат чути. И да работим заедно, за да направим тази нация такава, каквато може и трябва да бъде“, посочи президентът.

тексас, ювалди

Няколко десетки души се събраха на площада пред съда в Ювалди, който се превърна в мрачно място за почит към жертвите и оцелелите. 21 бели кръста, по един за всяка жертва, са издигнати около фонтана. Хората оставят купчини плюшени животни и цветя, както и послания.

тексас, ювалди

Вицепрезидентът Камала Харис в събота присъства на погребението на жертва на друга неотдавнашна масова стрелба – Рут Уитфийлд, която беше сред 10 души, убити, когато самопровъзгласил се за привърженик на бялата раса откри огън в супермаркет в Бъфало, Ню Йорк на 14 май. „Няма да позволим на тези хора, които са мотивирани от омраза, да ни разделят или да ни карат да изпитваме страх“, каза Харис.


Share Follow

Leave A Reply