Първите 200 украински бежанци си заминават от Варна през следващите два дни. „Създадена е такава организация, че да не се пречи на трафика в града. Действително е помислено за всеки детайл по транспортирането, каза във Варна председателят на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева, съобщава БНР.

Първите двеста бежанци  от  Украйна ще заминат от Варна през следващите  два дни. Осемдесет души от тях  ще пътуват утре с бързия влак Варна-София до Рибарица. Останалите  сто и двадесет души ще заминат за Паничище.

Близо 7 хиляди са бежанците, настанени във Варна и региона, около 10 хиляди  край Бургас  и  две хиляди в  Добричко. Преместването на украинските граждани, настанени по Черноморието, във ведомствени бази в страната ще продължи до 1 юни.

В тази връзка безплатният паркинг  на жп гара Варна няма да работи с граждани. Той ще се ползва от автобусите, които ще транспортират украинските бежанци от курортите към жп гара Варна.

Безплатният паркинг на гарата няма да рабите свободно от 29 май, неделя, до 31 май, вторник,  включително. Даниела Стойнова попита  Марияна Тошева дали преместването ще създаде проблеми в трафика в града.


Във всички бази са осигурени медицинска помощ и изхранване за срок от три месеца, каза  още Тошева. Тя уточни, че ще се дава възможност бежанците да си намерят работа в близките населени места а, до 24 февруари следващата година е програмата за тяхното настаняване.
Като „истинско предизвикателство“ определи това масово преместване заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов.

Share Follow

Leave A Reply