Онези, които се опитват да изкарат ДПС, че е проводник на един или друг интерес ще срещнат съпротива. ДПС е с история на проатлантическа партия, която е дала жертви. „Няма да позволим цинизма, на който и да е политик да се качи на наш гръб“. ДПС не е участвала като политическа сила във взимането на решения нито по Южен поток, нито по Балкански, нито по Турски поток. Пеевски не е участвал в изграждането на тези потоци. Това каза пред БТВ съпредседателят на „Обнови Европа“ в Европейския парламент, Илхан Кючюк.

Относно депутатът от ДПС Делян Пеевски, който попадна под санкциите на американския закон „Магнитски“, Кючюк обясни, че ДПС ще вземе решение, как да постъпи след като съдът в САЩ се произнесе за него.

Кючюк нарече българският вариант на законът „Магнитски“, „фашистки“:

„Той цели без съд и присъда да се създават оперативни списъци, които да бъдат контролирани от изпълнителната власт и сам по себе си връща духа на българската демокрация 70 години назад. Нещо, от което Европа се е освободила, отричайки фашизма и нацизма. Той сам по себе си е фашистки закон.“

Според Кючюк санкциите срещу Русия заради войната в Украйна, целят да я накарат „да седне на масата и да потърси възможност за мир“.

Кючюк заяви още, че по въпроса със Северна Македония трябва да се подходи прагматично.

„Под това разбирам да се подпише едно споразумение между двете страни и да бъде изписано много подробно какви са стъпките преди междуправителствената конференция. Има технология за това, но е факт, че ние допускаме разделението на двете държави. Това няма да ни доведе по никакъв начин в добра посока“, заяви Кючюк.

 


Share Follow

Leave A Reply