Aлбанският парламент не успя днес да избере нов президент, след като за третия тур на гласуването не бяха номинирани кандидати, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Управляващата лява Албанска социалистическа партия и опозицията не успяха да постигнат компромис за кандидат, който да замени президента Илир Мета, а независим кандидат не беше издигнат.

На първите три тура победителят трябва да получи поне три пети от гласовете, или 84 депутати. Управляващите социалисти, които разполагат със 74 от 140-те места в парламента, досега нямаха достатъчно гласове, за да излъчат свой кандидат. В последните два тура обаче е необходимо само мнозинство от 71 депутати.

Въпреки че при първите три тура в три последователни понеделника не бяха проведени гласувания, правната комисия на парламента заяви, че официално счита гласуванията за проведени. Следващият опит е насрочен за следващия понеделник. Очаква се социалистите да предложат и гласуват кандидат, макар че не са казали кой ще бъде той. Кандидатите се предлагат от група от най-малко 20 депутати.

Мета, който е на поста от юли 2017 г., беше член на Социалистическата партия, преди да основе по-малкото си ляво Социалистическо движение за интеграция. Като президент той редовно влизаше в конфликт с правителството и няма неговата подкрепа за втори мандат.

Президентът, който има право на до два петгодишни мандата, има до голяма степен церемониална роля и от него се очаква да бъде надпартиен. Президентството има известна власт над съдебната система и въоръжените сили.


Share Follow

Leave A Reply