Би било идеално ако антикризисните мерки бъдат таргетирани подоходно, но не може, защото държавата не знае гражданите какви доходи имат. Това заяви на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), вицепремиерът Асен Василев, който председателства съвета, съобщи БТВ.

снимка: НАП

Вече е започнало събирането на цялата информация от НАП, НОИ, АСП, информира Василев. Когато това стане факт, най-вероятно през септември, би могло да стане по-лесно подоходното обследване. Василев изрази надежда от догодина да може да се направи подоходен критерий много лесно.

Критиката, че мерките не са ограничени подоходно към гражданите, които са най-уязвими, беше приета от Василев.

„Където е могло, сме ги таргитерали косвено, както при бензина. Подоходното таргетиране ще може да влезе от догодина в сила, но трябва да имаме и механизъм за лесна дистрибуция, което става чрез електронна идентификация“, заяви Василев.

Той уточни, че въпреки, че е заявена поръчка от 2016 г., такава идентификация все още няма и изрази надежда, че в рамките на тази година, ще стане факт. Василев отбеляза, че липсата на такава предизвиква по-висока цена за бюджета и държавата плаща за това, че няма добри институции и добри системи.

Асен Василев заяви, че по принцип е против диференцираните ставки, но ако ще има такива, е по-добре такава ставка да има за хляба, отколкото за виното и бирата.

Василев заяви още, че финансовата дисциплина не е нарушена от предлаганият пакет от антикризисни мерки. По думите му целта на пакетът от мерки е да се овладее инфлацията по линия на горивата и на хранителните продукти, доколкото това е възможно.

„От тук нататък работим със законовите ограничения, които заварихме и част от които се опитахме да премахнем. Първото ограничение, с което работим е, че ДДС ставка се слага на цяла хранителна група“, уточни Василев.

Той обясни, че ставката на ДДС важи за цялата хранителна категория и тя не може да се намали за различните видове хляб.

„Така работи ДДС и в ЕС, може да е нечестно спрямо някои потребители. Лично аз не съм ял хляб за 5 лв. филията“, поясни Василев.

снимка: Надежда Ципева

Василев уточни, че компенсациите за горивата се прилагат за най-ниския клас гориво А95 без добавки, за пропан-бутана, метана и дизела без добавки.

„Ако карате „Мазерати“, няма да си сипете такъв бензин, защото заради тези няколко лева, които ще спестите от бензина, ремонтите по колата ви ще бъдат драматично по-скъпи. Отстъпката ще може да се ползва с представяне на талона на автомобила на касата на бензиностанцията. Средствата ще бъдат приспадани от дължимите данъци и акцизи на бензиностанциите“, посочи Василев.

 

 

 

 


Share Follow

Leave A Reply