Приоритет за Сърбия е изграждането на газовия интерконектор с България, тъй като дава възможност за диверсификация на доставките. Това каза днес министърът на минната промишленост и енергетиката Зорана Михайлович в сутрешното предаване на сръбската телевизия Хепи, цитирана от БТА.

„На Сърбия й липсва свързаността с региона. Тя трябва да се свърже с Босна, с България, с Хърватия, защото това е важно за нас. Със сигурност в бъдеще ще се използва газ. Повече доставчици на газ означава по-сигурна икономика. Изграждането на междусистемна връзка с България е най-важният проект за нас, каза Михайлович.

След вчерашният разговор между Александър Вучич и руския президент Владимир Путин, стана ясно, че Сърбия ще сключи тригодишен договор за руски газ при благоприятни за Белград цени. По повод на това сръбската министърка на енергетиката коментира, че е много добре, че има такъв договор, тъй като той означава спокойна зима.

„Цената е добра, както и периодът от три години, колкото каза президентът, че ще бъде в сила договорът. Ще получим 2,2 милиарда кубични метра газ на цена около 400 долара, която ще зависи от цената на петрола, каза Михайлович, цитирана от Танюг.

Тя допълни, че ще има преговори с Газпром за останалото нужно количество, но получената цена е най-ниската в сравнение с много страни в Европа и отбеляза, че някои съседни на Сърбия страни вече имат проблеми.


Share Follow

Leave A Reply