Двудневна среща на върха започва днес в Брюксел. Европейските лидери се събират, за да обсъдят ембаргото върху руския петрол. На срещата България е представена от премиера Кирил Петков.

Дневният ред включва военната помощ за Украйна и проблемите с доставки на храни и торове. Очаква се да стане ясно дали  Европейската комисия ще направи промени в предложенията за санкции върху руския петрол.

снимка: wikimedia commons

Европейският съюз не е готов да наложи шестия пакет санкции на Русия. Срещата на лидерите на 27-те в Брюксел няма да доведе до въвеждане на ембарго върху руския петрол. Това пишат от агенция Ройтерс, като цитират черновата на документите, с които ще завърши европейската среща утре.

снимка: evropaworld.eu

Лидерите ще обсъждат как да помогнат на Украйна с пари, за да може в следващите около 2 месеца страната да плаща разходите си. Друга тема, която ще бъде дискутирана е как ЕС да помогне Украйна да изнесе зърното си чрез влакове и камиони.

снимка: БГНЕС

Основните различия около петролното ембарго така и не бяха разрешени, като Унгария, Чехия и Словакия имат редица забележки за срока на въвеждането му. Така лидерите ще се задоволят с общо звучаща и по-скоро декларативна позиция.


Share Follow

Leave A Reply