„Този шок от инфлацията, който претърпява нашата икономика, ако не успеем да го овладеем, той ще бъде критичен и за приемането на България в еврозоната. Това коментира председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански („Има такъв народ“) при откриване на кръгла маса „Инфлация и икономически растеж. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – ползи, предизвикателства и рискове“ в Народното събрание.

„Инфлацията не е само привнесена, но има и елемент генериран вътре в страната“, коментира той. Каримански отбеляза, че Европейската комисия очаква инфлацията в България да достигне около 12% (11,9%) през 2022 г., което ще бъде двойно по-високо от самия ЕС и еврозоната.

снимка: БГНЕС

„Цените на храните нарастват с темп от 21,3 процента, което е силно притеснително. Движещ фактор на инфлацията е нарастването на цената на газа със 138,8 процента на годишна база през април 2022 г., следвано от твърдото гориво и топлоенергията, коментира Каримански. При храните най-голямо увеличение е установено при животинските и растителните масла и мазнини (+43,6%), зеленчуците (+32,4%), хляб и зърнени храни (+23,8%), както и млякото и млечните продукти (+21,2%)“, допълни той.


Share Follow

Leave A Reply