За частично петролно ембарго на Русия се разбараха лидерите на Европейския съюз. Това е последния вариант постигнат с компромис късно през нощта. То обхваща само руския петрол, който се внася по море. Изключение ще има за вноса, който се договаря по тръба.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в Twitter, че споразумението обхваща повече от две трети от вноса на петрол от Русия и прекъсва „огромен източник на финансиране за нейната военна машина“.

Основната пречка за шестия пакет от мерки срещу Москва беше унгарският премиер Виктор Орбан, който даде да се разбере, че може да подкрепи новите санкции само ако бъде гарантирана сигурността на доставките на петрол за страната му.

България също получава отсрочка и ще може да купува руски петрол още две години.

снимка: БГНЕС

„Много се радвам, че лидерите успяха да постигнат принципно съгласие по шестия пакет от санкции. Това е много важно. Благодарение на това Европейският съвет вече ще може да финализира забраната за почти 90% от целия внос на руски петрол до края на годината. Това е важна стъпка напред”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Добре е, че изключваме „Сбербанк” от системата SWIFT. Има забрана за застраховане и презастраховане на руски кораби от европейски компании, забрана за предоставяне на руски компании на цял набор от бизнес услуги и много важно, прекратяване на излъчването в Европейския съюз на още три руски държавни медии, които бяха типичен пример за разпространение на дезинформация”, каза още тя.

Преди 27-те лидери да постигнат съгласие за ограничаване на вноса на руски петрол, украинският президент направи видео обръщение към тях. Той отправи критики към Европейския съюз, че е прекалено мек в политиката спрямо Москва и призова Европа  да покаже своята сила.

снимка: БГНЕС

„Защо зависите от Русия и от техния натиск, а не обратното? Русия трябва да зависи от вас. Защо Русия все още може да печели почти милиард евро на ден, като продава енергийни ресурси? Защо банките на една терористична държава все още работят с Европа и глобалната финансова система? Сериозни въпроси. И защо руските пропагандни канали все още са активни в Европейския съюз? Това е информационно оръжие на Руската федерация. Всеки от тези важни въпроси не е само за пакети от санкции или войната в Украйна. Всичко това е за вас и нас. Всичко това е за самата Европа”, каза Зеленски.


Share Follow

Leave A Reply