22 000 украински бежанци са настанени в държавни бази на по-ниска цена по новата програма. В момента по данни на работодателските организации у нас има над 200 000 работни места, за които няма желаещи българи. Това заяви пред БТВ министърът на туризма Христо Проданов.

„Идеята е в следващите три месеца а има пълна интеграция на тези хора, за да започнат вече да работят и да живеят като всички останали български граждани, защото това е спасението. Няма по-добър начин да се интегрираш в едно общество, ако техните и нашите деца учат в един клас и ние работим с тях заедно. Това е пътят“, добави Проданов.

Той уточни още, че сред украинските граждани, които в момента пребивават в България има много специалисти, които да могат да бъдат интегрирани и да започнат да работят. „Съответно да освободят в рамките на месец-два държавните бази, в които са настанени, за да може и работниците и служителите да отидат на почивка“, добави Проданов.

„Не бива да правим генерални заключения и да осъждаме вицепремиера Калина Константинова. Все пак чест й прави, че положи усилия и се справи изключително добре с тази бежанска криза“, заяви министърът на туризма и припомни обстоятелствата по време на сирийската криза:

„Спомняте си по време на сирийската криза, бежанците, които влизаха от Сирия в България бяха 6000 през целия период и тогава Бойко Борисов от сутрин до вечер от телевизорите ни се оплакваше колко е тежка ситуацията. За сравнение, през последните три месеца минаха 300 000 украинци под една или друга форма през територията на България и не чух Калина Константинова един път да излезе някъде и да се оплаче колко е тежко. Да, най-вероятно е станало така, че си е изпуснала нервите, за което тя се извини. Не смятам, че трябва да я виним, тя свърши доста работа“, добави той.

снимка: БГНЕС

Според министъра на туризма войната в Украйна е оказала негативно въздействи върху туристическия сезон в България по два аспекта:

„По обясними причини не можем да очакваме руски и украински туристи в България, те обикновено са около 1/10 от входящите туристи у нас. Другият негативен ефект е може би благодарение на фалшиви новини, че тук е неспокойно и че имаме проблем на Черно море, лошите географски познания на нашите европейски приятели и партньори, които си мислят, че България граничи с Украйна и че ситуацията е неспокойна.

Проданов уточни, че са положени всички усилия да бъдат убедени чеждустранните ни партньори, че България е сигурна и сокойна дестинация и че българските граждани също ще изкарат приятна, сигурна и спокойна почивка.


Share Follow

Leave A Reply