Увредената заради градушката реколта на стопаните от Садово ще бъде компенсирана. Това съобщи пред БТВ министърът на земеделието Иван Иванов.

снимка: murttle

На 31 май реколта на земеделците беше унищожена напълно от градушка, а те блокираха главния път Пловдив – Хасково в знак на протест, че не са изстреляни противоградни ракети заради прелитащ самолет. Министърът на земеделието потвърди, че Центърът за контрол и на въздушното пространство е издал забраната в продължение на 15 минути и да не се извършва стрелба с противоградни ракети.

“За съжаление за този прозорец от 15 минути, когато не са обработвани облаците, е паднала изключително сериозна градушка”, добави Иванов.

По думите на Иванов предстои междуведомствена среща на 13 юни, за да може да бъдат регулирани взаимоотношенията между Агенцията за борба с градушките и министерството на транспорта, за да бъдат минимално затворени тези прозорци, в които се налага забрана за изстрелване на ракети.

Министърът на земеделието съобщи още, че тази година има предвиден бюджет от 5 милиона леда за обезщетения срещу неблагоприятни климатични условия по схема за държавна помощ.

 


Share Follow

Leave A Reply