В Швеция изследователи вече са идентифицирали сред шведските банкова полевки (Myodes glareolus) широко разпространен и често срещан коронавирус, който са нарекли „Grimsö“ по името на мястото на откриването му, съобщи dariknews.bg.

Прилепите и панголините не са единствените диви животни, които са носители на нови коронавируси. Гризачи като плъхове, мишки и полевки също могат да пренасят вируси, които понякога са способни да се прехвърлят върху хората.
„Не знаем дали новооткритият вирус представлява по някакъв начин опасност за хората; въпреки това констатациите са добро напомняне защо трябва да наблюдаваме вирусите в дивата природа, особено тези, пренасяни от животни, които живеят в непосредствена близост до нас“, каза вирусологът Оке Лундквист от университета в Упсала, Швеция.
Лундквист уточни, че все още не е известно какви заплахи за общественото здраве може да произтичат от вирусът „Grimso“. Въпреки това, въз основа на нашите наблюдения и на предишни коронавируси, идентифицирани сред банковите полевка, има основателна причина да продължим да следим коронавируса сред дивите гризачи“, смята той.
В проучването, публикувано в научното издание „Viruses“ пише, че банковите полевки са едни от най-разпространените гризачи в Европа.
„Пътищата им често се пресичат с нашите видове и те са известни гостоприемници на вируса Puumala, който причинява хеморагична треска, известна като епидемична нефропатия при хората“, пише още в проучването.
Известно е, че полевките се укриват в построени от хората сгради, когато търсят убежище от неблагоприятни метеорологични условия, а това увеличава риска да се заразим с болестта, която те пренасят в домакинствата.
Между 2015 и 2017 г. изследователи от Упсала изследвали 450 банкови полевки от местност на запад от Стокхолм, наречена Гримсьо. Тествайки животните за коронавируси, екипът открива нов бетакоронавирус, циркулиращ в 3,4 % от пробата.

Share Follow

Leave A Reply