Напускането на коалицията от страна на „Има такъв народ“ означава, че ножът вече е опрял до кокала и повече не може да се търпи. Това заяви икономическият и финансов съветник на партията Мика Зайкова пред БНТ.

снимка: БНБ

По думите й бюджета не може да бъде вкаран в Народното събрание преди да е гледан на Коалиционен съвет.

„Съветът беше насрочен вечерта, а те са искали Министерски съвет да го приеме преди това. Вероятно е имало и възражения за парите за пътищата, например, бюджетът нали е разделен на различни области. Но гледам, гледам и не виждам област „спорт“. А Радостин Василев искаше да строи Национален стадион. Е как се строи национален стадион без да има някой лев на държавата вътре? Може ли да игнорираш спорта въобще, от културата да вземеш парици, а да сложиш едни близо 350 млн. лв. за ефективно управление на държавата и повишаване на трудовите възнаграждения на тези, които ефективно ни управляват?“ – попита Зайкова.

Според Зайкова, от „Продължаваме промяната“ няма да успеят да привлекат депутати на „Има такъв народ“, които да подкрепят кабинета.

„Познавам тия момчета – няма да стане. Не се прави така! Сяда се и се говори. Вярно – имало е емоция и т.н., ама нещата може да се оправят само с един човешки диалог. Не можеш да се държиш като самодържец. Но аз много се притеснявам, защото държавата се намира в много тежко състояние и трябва да се намери решение на въпроса – може би, друго правителство без избори, ако е възможно – не е лошо.“ – заяви тя.

снимка: БГНЕС

Според Зайкова съставянето на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание с мандат на „Има такъв народ“ е реалистично. Тя уточни, че няма представа какво мисли ръководството на ИТН и изрази своята хипотеза:

„Ако не се намерят тези 12 депутата нито Кирил Петков, нито следващият след него може да направи кабинет – значи има някакъв трети вариант. Може да има един трети и този трети може да е от „Има такъв народ“. Представете си, че президентът предложи на ИТН мандат и че от партията успеят да се договорят по някакъв начин и с БСП, и с ДБ и с някоя друга партия.

От антикризисните мерки на правителството Мика Зайкова заяви, че подкрепя единствено увеличението на прага за регистрация по ДДС и намаляването на данъчната основа за семействата с малки деца. Тя разкритикува останалите антикризисни мерки. Според нея така предложеното увеличение на пенсиите не е финансово обезпечено и ще деформира пенсионната система.

Зайкова изтъкна още, че в сравнение с миналата година газа е поскъпнал с около 400%, а предстоящото намаление реално е следствие от предишна пикова цена.

„Ако ме питате накъде вървят нещата – ситуацията е – отпред змия, отзад магаре!“ – заяви тя.


Share Follow

Leave A Reply