Връзката между украинската атомна централа край южния град Запорожие, която е под руски контрол от началото на март, и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е възстановена в петък. Това съобщи украинският оператор „Енергоатом“, предаде Франс прес, цитирана от НОВА.

Връзката бе изгубена на 30 май, „когато руснаците спряха украинския мобилен оператор „Водафон“ в Енергодар“ – обекта, където се намира централата, „с който МААЕ има договор за подаване на данни“, посочи „Енергоатом“ в комюнике, поместено в Телеграм.

Благодарение на съвместните усилия на „Енергоатом“ и „Водафон“ вече е възстановена връзката между сървърите за наблюдение на радиоактивните вещества на обекта и МААЕ. От края на май всички данни за периода бяха качвани на обезопасени сървъри и са прехвърлени на МААЕ незабавно след възстановяване на контакта, допълни „Енергоатом“.

снимка: БГНЕС

МААЕ съобщи тази седмица, че „работи активно“ с цел да организира посещение в централата в Запорожие, на което Украйна се противопоставя, тъй като обектът е окупиран от руснаците.

Украйна смята, че подобна визита „би легитимирала в очите на международната общност“ окупацията на обекта от руските сили, пояснява „Енергоатом“. „Положението е нетърпимо“ и „точно затова експерти на МААЕ трябва да отидат“ на обекта, заяви по-рано шефът на МААЕ Рафаел Гроси.


Share Follow

Leave A Reply