„Кризата в управлението е видима. Напрежението в управляващата коалиция буквално ескалираше всеки ден. Изглежда по-вероятно да не може да продължи дълго това управление.“ Това заяви пред БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател по парламентарни практики и бивш зам.-председател на парламента.

„Изненадата не беше само при министър-председателя. Не се очакваше толкоз рязко и незнайно защо да приключат отношенията.“, обясни Михайлова.

„След разрухата, която заварихме от управлението на БСП и Жан Виденов, потърсихме съгласие по големите теми за България. Подобни неща не е лошо да се правят и в днешно време. Потърсихме това съгласие и го получихме, единствено от страна на БСП не получихме подкрепа за част от нещата. След това постигането на тези големи теми се сблъска със сериозна съпротива и тежки реформи, загубихме някои хора по пътя, като наши сподвижници. В този момент имахме президент, министър-председател и парламентарно мнозинство, което гледаше в тази посока“, направи аналогия с днешната криза Екатерина Михайлова.

„Бюджетът винаги е разделителна линия на управляващи и опозиция, винаги разделя. Отговорите може би ще ги получим скоро в рамките на бюджетната процедура.“, каза още Екатерина Михайлова.

БГНЕС

Втората тема, по която можем да разберем развръзката, е промяната в състава на правителството – ще се разбере има или няма подкрепа. Ако няма кой да гласува законите и решенията на Народното събрание, едно правителство е с вързани ръце“, коментира Михайлова. Според нея „България вече доста дълго време е без ефективно действащ парламент, почти година“. Михайлова смята, че този парламент трудно би съществувал до местните избори догодина. И че това народно събрание няма потенциал да излъчи друго управление.


Share Follow

Leave A Reply