“Дестабилизацията на политическата обстановка в България е някакъв вид победа за руснаците”. Това коментира пред Нова тв, ген. Атанас Атанасов от “Демократична България”.

Според него сегашната политическа ситуация в страната обслужва руски интереси.

“Голяма част от ефектите на войната върху Европа, и съответно върху България, дават своето отражение. Русия има интерес да бъде пробита евроатлантическата общност и най-слабото звено се оказа България”, заяви ген. Атанасов. “Някои от играчите, които участват във вътрешнополитически аспект може и да не си дават сметка за това”, каза още той.

Атанасов изрази притеснение за българските национални интереси. По думите му, трябва да бъдат променени 22 закона, за да получим 4 млрд. подкрепа до месец декември по Плана за възстановяване.

“Ако няма парламент до декември, ние не можем да изпълни условията за реформи и няма да получим тези пари. Това той определи като негов първи страх. „А, за да има парламент, са нужни преговори между всички политически сили, които са в управлението, и консолидация около евроатлантическата ос”, обясни ген. Атанасов.

Атанасов заяви че ДБ е последователна и лоялна политическа сила.

“Ние смятаме, че настоящото правителство е изключително полезно за България. Затова сме участвали в съставянето му и в неговата подкрепа. Ще се опитаме да направим необходимото да бъде задържано”, каза още депутатът от “Демократична България”.

Като свой втори страх той определи това, „че би могло в България да има преформатиране на политическото пространство и да се получи мнозинство, което да поиска излизане на страната ни от НАТО и ЕС“. „Това не трябва да се допуска”, заяви още той.

Атанасов отказа да коментира дали ДБ биха станали партньори с ГЕРБ и ДПС.

“Има първа политическа сила, която трябва да отговори на тези въпроси”, смята той. “Ние сме готови на такъв тип разговори, но нека не изпреварваме събитията. Аз смятам, че би трябвало да се търси подкрепа за настоящото правителство и извън настоящото мнозинство”, допълни Атанасов и попита: “Тези, които са в опозиция и осъзнават същите рискове за България, те готови ли са да направят компромис за интересите на страната?”, заяви Атанасов.


Share Follow

Leave A Reply