Френският президент Еманюел Макрон призова днес за укрепване на европейската отбранителна индустрия, която според него трябва да бъде „много по-силна“, за да отговаря на нарасналите военни нужди след започването на войната в Украйна. Президентът настоя също „за преоценка“ на френските военни разходи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Нека не вървим напред, повтаряйки грешките от миналото, да харчим много, за да купуваме другаде – това не е добра идея“, заяви Макрон, откривайки международното оръжейно изложение „Юросатори“ край Париж на фона на заявеното от много европейски страни желание да увеличат бюджета си за отбрана.

Необходимо е да укрепим промишлеността и индустриалната и технологичната база, за да имаме много по-силна и изискваща все повече ресурси европейска отбрана, в противен случай ще трупаме разходи за в бъдеще, допълни той, повтаряйки своя апел от 2017 г., когато влезе в Елисейския дворец.

Във връзка с френските военни разходи президентът каза, че е „поискал от министъра на въоръжените сили и началник-щаба на въоръжените сили да извършат през следващите седмици преоценка на Закона за военното планиране, така че той да отговаря на геополитическия контекст“.

Френската икономика навлезе във „военновременен“ режим и така ще бъде още доста време, вече няма да можем да живеем по правилата отпреди една година, подчерта Макрон. „Не сме чакали стратегическите промени, за да реинвестираме“, но нарастването на заплахите, илюстрация за които е и конфликтът, който бушува в Украйна от 24 февруари, налага допълнително изискване – да действаме по-бързо, по-решително, при най-ниска цена, заяви държавният глава.

С идването си на власт през 2017 г. президентът Макрон започна да увеличава осезаемо разходите за отбрана след години на свиване на разходите. През 2022 г. бюджетът на министерството на въоръжените сили отново ще бъде увеличен – на 40,9 милиарда евро, съгласно Закона за военното планиране за периода 2019-2025 г. Законът предвижда през 2025 г. бюджетът за отбрана да достигне 50 млрд. евро.


Share Follow

Leave A Reply