В ГЕРБ са очаквали разпад на управляващата коалиция, но не толкова скоро. Това става ясно от думите на зам.-председателя на парламентарната група на партията Тома Биков.

„Имахме вътрешно усещане, че е добре правителството да покаже какво може и да стигне до естествения си разпад. Но очаквахме това да се случи по-късно. Става въпрос за хора, които са неграмотни политически. Затова и изходът беше ясен“. Това каза пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Според него БСП и „Демократична България“ са жертва на случващото се в момента:

„Те ще си понесат щетите – едните, защото мълчат, а другите, защото говорят. Кирил Петков не можа да изгради реалистична конструкция на управлението. Конструира се сложно управление на базата на обещанията и на моментните размисли на Кирил Петков в мола. Не се помисли как ще се вземат решенията в коалицията“.

По думите му има един политически брокер, който движи нещата, „и това е Радостин Василев“.

снимка: БГНЕС

„Той е явният човек, който събира гласове от ИТН. Брокерите започнаха да стават основни фигури в управлението. Това ще доведе до срив на доверието“.

Дори и да се намерят достатъчно хора, които да гласуват срещу вота на недоверие, според Биков след това ще настъпи още по-тежка политическа криза.

бгнес

„Щетите, които тези хора ще нанесат на държавата, няма да знаем какво да правим след тях. Ще провалят Плана за възстановяване. Ще доведат нещата до тотална безизходица. Ще се ескалира напрежението по улиците. Сегашното управление е базирано само на това кой кого харесва като човек и кой кого не харесва. Такава беше идеята – Борисов. Управлението беше структурирано около Борисов и затова се разпада. Единственият аргумент на това управление е Бойко Борисов“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ той допълни, че правителството е слабо и безпомощно пред предизвикателствата и дава основателни тези на по-антизападно настроените да кажат – това ви е Западът.

„И ПП, и ДБ казват, че едва ли не те са единственият гарант за европейския път на България. Ако те са единственият гарант, тежко ни. Тези хора не могат да издържат шест месеца в управлението, какво остава да пазят българския път“.

По думите му, докато вървят обвинения, че едни са фашисти, а други – мафиоти, „ще докараме страната до пълна безпътица, до каквато вече почти сме стигнали“.

„По време на протеста през седмицата в парламента имаше хора, които ходеха да показват на тези отвън кой депутат откъде ще излезе. Това бяха хора от ПП. Но те не си дават сметка какво правят“.

бгнес

Тома Биков не бе подкрепил правителство с мандат на ПП в рамките на този парламент.

„Не мисля, че е коректно с нашия мандат да бъде съставено правителство в този парламент, при положение че сме втора политическа сила. Нуждаем се от легитимно управление. Основната роля и отговори трябва да дойдат от президентската институция. Щом се е стигнало до там Борисов и Радев да говорят едно и също, може би това, което казват, да е очевидно, а не да е пак плод на мафията. Как може децата на Борисов да не го предават от 2007-2009 година досега, а ПП и Радев да стигнат до това положение за месеци“.

Според депутата е по-добре да се отиде максимално бързо на избори. В проекта на френското председателство за преговорна рамка между Република Северна Македония и Европейския съюз има много неясноти, заяви той.

„Явно се изпълнява някакъв план. Изключително много си отслабихме позицията с тези две външни политики, с поемането на ангажименти, които Кирил Петков не може да изпълни“.


Share Follow

Leave A Reply