Коалицията на френския президент Еманюел Макрон загуби пълното си мнозинство след балотажа на парламентарните избори в неделя, съобщи БНР.

Алиансът „Заедно“ на Макрон е спечелил 245 места в 577-членната камара, сочат пълните окончателни резултати, публикувани от френското вътрешно министерство.

Според изчисленията на Франс прес това означава, че е далеч от необходимите 289 места за пълно мнозинство. Със 135 места, като втора френска политическа сила се утвърждава Новото обединение на левите сили, а крайнодесният Национален сбор, който става трета парламентарна сила със собствена група, ще има 89 места.

Загуба претърпяха няколко ключови фигури от мнозинството – досегашният председател на Националното събрание Ришар Феран и бившият вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Френският премиер Елизабет Борн обяви, че се заема още от днес със задачата да състави „работно мнозинство“ в новоизбраното Национално събрание. Тя определи като опасно за Франция обстоятелството, че никоя политическа формация не си е осигурила мнозинство на вчерашния вот.

„Ситуацията е безпрецедентна. Никога досега в Петата република не е имало такова разпределение на силите в Националното събрание. Тази ситуация представлява риск за нашата страна, предвид предизвикателствата във вътрешен и международен план“, каза Борн.

Един от потенциалните съюзници на пропрезидентския блок в парламента – партията „Републиканци“, вече обяви, че ще действа като опозиция. Срещу президента Еманюел Макрон се изказаха и лидерите на крайната десница Марин льо Пен и на ляво-зеления блок Жан-Люк Меланшон.


Share Follow

Leave A Reply