От трибуната на народното събрание по време на дебата за вота на недоверие към правителството на Кирил Петков, Деница Сачева от ГЕРБ обяви, че от партията предлагат минималната пенсия да стане 430 лв., така че да има съпоставими темпове на нарастване на останалите пенсии от трудова дейност.

„ПГ на ГЕРБ внесе предложения в Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване, с което ние предлагаме 15% увеличение на пенсиите“, заяви Сачева.

Тя заяви, че освен това от ПГ на ГЕРБ предлагат и добавката от 60 лева да остане до края на годината, както и че настояват добавките до края на годината да се трансформират в социална помощ за най-уязвимите пенсионери и това да стане от 1 януари 2023 година.

Сачева обяви, че от ГЕРБ предлагат предложените промени за 1 октомври да отпаднат, „защото те не са добре обмислени, не са съгласувани и не са получили широко обществено обсъждане със заинтересованите страни“. Предложението в крайна сметка възлиза на над 1,3 милиарда лева за тази година, но според Сачева „за следващите години ще излезе с 2 милиарда по-малко“.

Processed with VSCO with a4 preset

Според нея, министърът на финансите Асен Василев се е опитал за пореден път в своето „емоционално изказване“ да направи внушение за това „каква е била политиката на управляващите преди това правителство, и по-специално, за пореден път се опита да внуши, че от ГЕРБ са против това да се увеличават пенсиите.

снимка: БГНЕС

„В рамките на управлението на господин Борисов в периода 2017 – 2021 година средната пенсия нарасна с почти до 200 лева и добавката от 50 лева беше дадена именно по времето на управлението на г-н Борисов“, заяви Сачева и подчерта, че това, което ГЕРБ винаги са правили, е да имат предвид финансовата стабилност и финансовата устойчивост на системата. „Това, което днес тук един финансов министър твърди, че едва ли не е нещо, което ние трябва да пренебрегнем“, каза тя.

Сачева отправи запитване откъде ще бъдат взети средствата за увеличението на пенсиите за 2023 и 2024г., което се предлага в момента, в размер на милиарди „и за които ние нямаме все още тригодишна бюджетна прогноза“.

„Знам какво ще се каже – опорните точки за кражбите, опорките за повишените приходи, за инфлацията. Но нека бъде така добър да представи тригодишната бюджетна прогноза, за да знаем ясно дали ще се вдигат данъци, дали ще се вдигат осигуровки, или ще се взимат още заеми, за да се изплащат пенсиите“, каза още тя.

Сачева определи Асен Василев като „най-емоционалният министър на финансите, който България е имала в най-новата история“.


Share Follow

Leave A Reply