Депутатите се събират извънредно днес в 11 ч., за да обсъдят вота на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ-СДС.

Като мотив, опозицията посочи финансово-икономическия провал на кабинета, предаде БНР.

Според бившите управляващи, коалиционните отношения се регулират с натиск, а подкрепата за кабинета се осигурява с пазарлъци.

Налице е галопираща инфлация, която управляващите не могат да удържат и на това трябва да се сложи край.

„Провалът на това правителство е комплексен. Няма секторни измерения, само заради числата от статистиката и поради факта, че този провал всеки български гражданин може да го усети по джоба си.

снимка: БГНЕС

Чрез вота на недоверие – услужливо към всички български граждани, към всички политически сили, ние се опитваме да помогнем на тази мъка да се сложи край. Тя е мъка за всички“, каза Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ, аргументирайки вота.

Премиерът Кирил Петков посочи, че не се притеснява от вота на недоверие и продължава да търси подкрепа от депутати.

„Ще дадем всичко от себе си да ги намерим. Ще продължим да работим с всичко, което можем, да ги убеждаваме защо е толкова важно за България те да вземат правилното решение.

Ако случайно не успеем и падне правителството, следващият мандат с коалиционните ни партньори ще започнем да говорим с всеки един депутат, който иска да реши дали да подкрепи това правителство, от всички политически сили, но трябва да са независими“.

Управляващите имат 115 гласа при необходими 121. Опозицията има 125 и вече заяви, че мотивите за вота са основателни.

Мустафа Карадайъ от Движението за права и свободи (ДПС), Тошко Йорданов от „Има такъм народ“ (ИТН) и Костадин Костадинов от „Възраждане“ посочиха, че ще го подкрепят.

 


Share Follow

Leave A Reply