НС даде мандат на кабинета да одобри френското предложение за РСМ. С това решение България дава зелена светлина за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Приетото от депутатите решение е въз основата на направеното френско предложение. Със 170 гласа „за“ и 37 „против“ Народното събрание одобри проекта. 21 депутати се въздържаха при гласуването.

снимка: БГНЕС

Заседанието беше открито от временния председател Мирослав Иванов. Той предложи дневния ред, в който първа точка е въпросът за РС Македония. Дневният ред беше одобрен от 210 народни представители.

Парламентът удължи законодателната си дейност до изчерпване на точка 3 от дневния ред – Второ гласуване на промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Проектът на ДПС бе отхвърлен след гласуване.

Той бе внесен след гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. В него се посочва, че Народното събрание одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония (РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента. Предложението на ГЕРБ-СДС предвижда предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ. Депутатите отхвърлиха и проеката, предложен от ПГ на ГЕРБ-СДС.


Share Follow

Leave A Reply