От „Продължаваме промяната“ се надяват липсващите гласове, които им трябват за сформиране на правителство да дойдат от подръжниците на ИТН в парламента. Това заяви пред Нова тв, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„На нас винаги ни се иска да вярваме, че дори в опозицията – ГЕРБ, ДПС, има достойни хора, които наистина мислят за България, но тъй като това не се е случило досега, се надяваме подкрепата да я намерим от хора в „Има такъв народ”, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Според него истинската причина за вота на недоверие е страх от опозицията.

Лорер заяви, че от ГЕРБ и ДПС, които са се чувствали 12 години комфортно, са се уплашили, че икономическият им и правосъден комфорт ще спре. По думите му те са „един воденичен камък за развитието на Балгария“.

„В момента, в който започнахме да отлепяме от дъното, те казаха: „Стига толкова””, обясни Лорер.

Според него мотивите, с които е бил подаден вотът на недоверие, са несъстоятелни и това е станало ясно още по време на самия дебат в парламента.

„Растежът е над 4%, износът ни е рекорден, чуждестранните инвестиции са се вдигнали 3 пъти от миналата година”, поясни министърът на иновациите и растежа.

По думите му промяната, която се е случила у нас, наистина е безпрецедентна в много сфери.

„Политиката стана прозрачна, общественият дебат е абсолютно открит. Всички инвеститори са изключително доволни от това. Уверявам, че промяната остава тук и никъде не си отива, независимо опитите на опозицията”, допълни Даниел Лорер.

снимка: БГНЕС

Относно това как правителството отговаря на критиките, че премиерът се е скрил зад НС по казуса със РСМ, той обясни следното:

„Премиерът и правителството казахме нещо много ясно. Казусът е толкова болезнен за българския народ, че не е правилно малка група от хора да взима това решение. За сметка на това обаче 6 месеца работихме изключително активно, за да поправим щетата в българската дипломация в продължение на години. Тя беше буквално закопана. Никой в Европа не разбираше какво искаме от Северна Македония”.

Той допълни, че от „Продължаваме Промяната” работят и по сценарий за нови избори, и по сценарий за нов кабинет.

„За нас е изключително важно демократичната процедура да бъде изчерпана докрай. Тоест и трите мандата в кабинета да бъдат отработени. С настоящото поведение на опозицията сме в една силна позиция да покажем на българските избиратели кой наистина тежи на българската икономика”, поясни той.

„Мисля, че обществото се убеди, че Петков изведе България в тези 6 месеца в изключителна битка срещу 3 кризи и срещу опозиция, която във всеки един момент се опитваше да делейрира промените, които сме обещали”, каза още Даниел Лорер.

Относно това дали България дава оръжие на Украйна през Полша, министърът каза следното:

„България изнася много оръжия, но нищо от това не отива директно за Украйна. Винаги, когато има военни конфликти по света, продажбите на оръжия се умножават”.


Share Follow

Leave A Reply