„Интервюто на премиера пред „Гардиън” е много показателно. Той призна, че България изнася оръжие за Украйна. В желанието си да уцели мен, той простреля Нинова, която оглавява комисията, която издава разрешителни за това оръжие”. Това коментира президентът Румен Радев от авиобаза „Граф Игнатиево”, съобщава НОВА.  

Преди това той коментира и френското предложение за Северна Македония.

„То съдържа голяма част от основните български изисквания, но можеше да е по-успешно, ако нашите политици имаха по-голямо внимание към целия този процес. Ако дипломатите от МВнР разчитаха не само на президентската институция, не пилееха много време и енергия да вкарат разнопосочната политика на министър председателя в приемливи рамки”, каза Радев.

„Отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в Конституцията. Парадоксално е, че беше по-лесно да бъде убеден френският президент и европейските лидери, отколкото българския министър-председател, чийто кабинет не пое отговорност за действията си и не остави на българските институции достатъчно време да се запознаят с казуса”, продължи Радев.

„Що се отнася за гаранциите за културно-историческото наследство, вчера народните представители гласуваха празен чек, няма необходимите механизми и срокове за защита. Следващите български правителства ще са в настоящето положение – да водят безплодни спорове с македонската страна”, смята президентът.

Румен Радев заяви, че на КСНС по темата той е настояла за изискването македонските българи да бъдат вписани в конституцията. „Всички партии, с изключение на ИТН, отхвърлиха това предложение и го приеха едва, когато дойде чрез президента Макрон”, каза Радев.


Share Follow

Leave A Reply