Правителството на Кирил Петков падна заради променливите настроение на Слави Трифонов. Това заяви пред Nova News вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов.

Този човек е сам, самотен, болен и не живее с дебатите, не участва в дискусиите. Самоизолиран е, в своя собствена среда. Това е единствената причина да падне правителството. При обсъжданията стана ясно, че аргументи срещу правителството, свързани с негов провал, няма“, заяви още Сандов.

снимка: БГНЕС

По думите му именно управлението на ГЕРБ не е обяснило защо е наложено вето на РСМ.

„Френското предложение е историческо постижение на българската дипломация, най-накрая успяхме да обясним, че тези проблеми са между РСМ и европейските права. Топката вече е в тяхното поле, ние вече не сме в позиция на „сърдещи се“, отбеляза той.

Сандов е на мнение, че е невъзможно да има евроатлантическа коалиция начело на България.

„Дали ще има правителство с нов мандат изцяло зависи от групата на ИТН. Няма нещо, което да се е променило да е създало нова реалност за вижданията ни за управление на България. Няма нужда от драстична промяна в политиката на ПП“, смята Сандов.

Сандов призна, че все още не са провеждани разговори за ново разпределение на министерствата при евентуален опит за ново правителство.

„Нов премиер няма да промени нещата драстично. Петков се придържаше към принципите на коалиционното споразумение. Не бих се включил в ново управление с други принципи. Доволен съм всички министри, с Караджов сме имали доста спорове. Възможно е да се предложи вариант на правителство на малцинството“, коментира той. И уточни, че при получаване на трети мандат, ДБ ще обсъди възможностите.

Сандов прогнозира, че при нови избори вероятно няма да бъде излъчено стабилно правителство и ще се наложи да има нови избори. Той разкри, че МОСВ е в много по-добро състояние сега, отколкото когато го е поел.

„Преодолели сме условията за 7 наказателни процедури. Начертали сме план за сваляне на още 6. Следващата година може да приключат и останалите. Приели сме закони за защитените територии“, подчерта Сандов.


Share Follow

Leave A Reply