Британският принц Чарлз е получил на три пъти по 1 милион евро в брой от противоречивия политик шейх Хамад бин Ясим бин Джабер Ал Тани, бивш премиер на Катар, за периода 2011 – 2015 година при лични срещи, разкрива вестник „Сънди таймс“, съобщава БНР.

При един от случаите шейх Хамад е дал на сина на британската кралица 1 милион евро в маркови чанти на магазина за луксозни стоки Fortnum & Mason, който разполага с кралска харта за доставка на продукти и чай на принц Чарлз.

Принц Чарлз, снимка: АР

При друг случай принц Чарлз е приел голяма торба с 1 милион евро при частна визита на четири очи на шейх Хамад в Кларънс Хаус в Лондон през 2015 година.

От Кларънс Хаус заявиха, че парите незабавно са били внесени в едно от благотворителните дружества на принца, като са следвани всички закони.

„Сънди таймс“ допълва, че двама съветници в кралското домакинство са преброили ръчно парите, които са били в банкноти от по 500 евро, каквито вече са извън обращение.

След това парите са били предадени на частната банка Coutts и депозирани на сметката на Благотворителната фондация на принца на Уелс, която е смятана за скромно дружество за отпускане на безвъзмездни средства за реализиране на проектите на Чарлз за домашни любимци и поддръжката на неговото имение в Шотландия.

Членове на кралското семейство нямат право да получават парични подаръци, но могат да приемат чекове като покровители или благотворители. Срещите на принца със шейха не фигурират в регистъра за официалните ангажименти на кралските особи.

снимка: Press Association, снимката е илюстративна

Не се твърди, че са правени нелегални плащания, но разкритията повдигат въпроси около делата на принц Чарлз. От 2007 до 2013 година Ал Тани е премиер и външен министър на Катар, през което време изгражда много близки отношения с кралското семейство.

„Сънди таймс“ припомня, че миналия ноември бившият личен помощник на принца и директор на фондацията Майкъл Фосет е подал оставка във връзка със скандала „звания срещу пари“.


Share Follow

Leave A Reply