73% от европейците планират да пътуват през следващите 6 месеца, като 60 на сто от тях плануват да пътуват повече от веднъж през този период, сочат данните от проучване на Европейската комисия по туризъм, съобщава БНР.

Най-популярни през това лято са ваканциите с продължителност 4 – 6 нощувки.

Като най-ентусиазираните пътешественици през това лято се показват поляците, испанците, нидерландците, където трима от четирима анкетирани планират летни пътувания, посочва Люблена Димова – мениджър проучвания на Европейската туристическа комисия.

31 процента се насочват към съседните страни, 30 процента смятат да почиват в собствената си страна.

Данните сочат, че хората, които ще почиват на море, са по-склонни да прекарат по-дълги ваканции в сравнение с тези, които ще предпочетат почивка в планината или в града.

Близо половината от анкетираните са отделили до 1000 евро бюджет на човек за предстоящото си пътуване. Люблена Димова посочи:

„Трябва да се отбележи, че несигурността на хората относно стабилността на личните им финанси се е увеличила с около 7 процента спрямо миналото лято. Инфлацията и растящите цени на пътуванията, в частност самолетните билети, се превръщат във водещ фактор на притеснение за пътуване в близкото бъдеще“.


Share Follow

Leave A Reply