От „Демократична България“ смятат, че трябва да се положат усилия да се състави правителство в настоящия парламент. Това заяви пред Нова тв, съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

„Ние от „Демократична България” смятаме, че трябва да бъдат направени усилия да се направи правителство в настоящия парламент. Хората не искат да ходят на избори и смятат, че трябва да бъдат загърбени еготата на няколко човека, за да може да се намери пробив в тази ситуация. Смятам, че това е възможно да се случи”, заяви Атанасов. 

Атанасов припомни, че Кирил Петков е готов да отстъпи премиерският пост, ако въпросът е да се състави правителство без той да е премиер. 

„Днес съм свикал заседание на Националното ръководство на партията ще обсъдим всички въпроси. Смятам, че  е правилно да се даде правото на мандатоносителя да направи заявката. Нека от ПП кажат кого биха предложили за кандидат за премиер. И Асен Василев става, има и други хора, които имат качества”, съобщи депутатът.

По думите на Атанасов най-добре е ГЕРБ и ДПС да стоят в опозиция.

„Много лошо впечатление ми направи как този груб човек – Еди Рама се изказва отвратително за нас българите. В един момент с Борисов се оказаха приятели. Имам чувството, че тези хора са много близки по манталитет”, коментира Атанасов.

По думите му мечтата на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, е „да бъде Ахмед Доган„в Банкя – да стои и да командва от там по телефона”.

Според Атанасов за последните 6 месеца правителството е направило „изключително полезни неща за България”.

„Имаше обаче една много добри организирана пропагандна машина, командвана от ГЕРБ и подпомагана от ДПС, която постоянно се занимава с това да се неглижират успехите и вниманието да се фокусира върху провали. Ако правим съпоставка с това, което Борисов направи за 12 години, той наистина трябва да се скрие”, смята Атанасов.

Атанасов направи и коментар относно поведението на президента Румен Радев.

„Президентът иска да дърпа конците зад кулисите. Още когато беше съставено това правителство заявих, че е най-добри той да се оттегли от полето на изпълнителната власт, където беше чрез служебните правителства. В началото на управлението на това правителство смяташе, че трябва да се държи като патрон и да дава указания. И когато от правителството предприеха действия за разграничаване на него това не му хареса”, каза Атанасов.

Атанасов добави, че е настоял преди 10 дни Румен Радев да даде публично доказателство за това, че се купуват депутати.

снимка: БГНЕС

Тошко Йорданов може да си позволи да говори такива неща, но е недопустимо държавният глава да уронва престижа на висшия орган на държавна власт, който се избира пряко от народа”, добави той.

Относно това дали, ако се стигне до избори, е възможно „Демократична България” да се яви с общи листи с „Продължаваме Промяната”, Атанасов отговори, че още миналия път от ДБ са предложили на ПП да се явят заедно.

„Това не беше прието с техните аргументи. Към настоящия момент трябва да се проучи общественото мнение. Аз знам, че по принцип концентрацията на сила, дава резултат. Трябва да преценим”, посочи той.

И съобщи, че към момента с ПП не са водени разговори за това.


Share Follow

Leave A Reply