По време на консултациите при президента за даване на мандат за съставяне на правителството, преседателят на ГЕРБ, Десислава Атанасова призова останалите политически парии да проявят разум и да работят заедно с ГЕРБ за съставяне на правителство.

„Призовавам останалите политически партии да проявят разум и да работим заедно. Цялото политическо противопоставяне вероятно ще чуем и видим в едни предстоящи предсрочни избори. Но сега е време за адекватни и държавнически решения  – това очакват хората от нас”, заяви Десислава Атанасова и допълни: “Отчитаме предизвикателствата, пред които е изправеи държавата ни”.

Атанасова подчерта, че държавата ни освен, че се намира в икономическа, социална, здравна и бежанска криза, тя е изправена и пред политическа криза.

“Българските граждани изпитват основателни тревоги от растящите цени, продължаващата война и от неизвестността, породени от кризите, които не могат да бъдат решени само от една партия”, посочи президентът Румен Радев.

По думите му бъдещето на гражданите зависи от решението на политиците и усилията на институциите не само в национален, но и в международен контекст.

„България очаква по-силна подкрепа в съюзите, в които членува, очакваме да работим още по-ефективно и а да използваме всяка възможност, за да отстояваме националния интерес и да не допускаме страната да остане в периферията на Европа. Това изисква амбициозна, адекватна и последователна външна политика”, добави Радев.

Според Радев стремежа към промяна е породен от дълбоката криза, която е обхванала обществото ни.

„Но непрекъснато намаляващата избирателна активност е атестат за сриващото се доверие в политическата класа, това поставя рискове за България и от политическите партии зависи да си възвърнат това доверие”, отбеляза той.

Радев беше категоричен, че Народното събрание трябва да свърши не малко работа, за да гарантира функционирането на държавата поне до края на годината. „Актуализацията на бюджета, приемането на законодателни промени за стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост не търпят отлагане и се надявам партиите да влязат в градивен диалог по всички тези въпроси”, заяви държавният глава.


Share Follow

Leave A Reply