Няма да се намалява ДДС върху олиото, плодовете и зеленчуците, съобщи БНР. Това решиха депутатите по време на бюджетната комисия в парламента, на която се обсъжда актуализацията на бюджета на второ четене. Те започнаха работа с преходните и заключителни разпоредби, с които се правят промени в Закона за ДДС.

снимка: БГНЕС

Комисията отхвърли намаляването на налога от 20 на 9 на сто върху олиото, плодовете, зеленчуците и други селскостопански изделия. За диференцирането на ставката имаше различни предложения от ГЕРБ и от „Възраждане“, но вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев предупреди, че загубите за хазната ще бъдат сериозни, а ефектът – съмнителен:

„790 млн. на годишна база струва това предложение, но другото, което искам да кажа, е, че специално за земеделските производители, що се отнася до животновъди, плодове и зеленчуци, в разходната част има предвидени средства за програми за подпомагане на тези производители“.

Отхвърлено беше предложението за нулево ДДС върху брашното.

Спор предизвика и срокът за увеличаване на акциза върху тютюневите изделия, с което ще се стигне и до поскъпване на цигарите. Окончателно текстовете ще бъдат гласувани по-късно, тъй като са необходими допълнителни справки.

От БНР припомнят, че в актуализацията на бюджета е заложено покачване на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда и 300 милиона лева. Финансовата рамка е изчислена при инфлация от 11,9 на сто и икономически растеж от 2,9 на сто.

Депутатите одобриха по-ниските акцизни и ДДС ставки при енергоносителите като мярка срещу високите им цени. За да влязат обаче в сила текстовете, трябва да бъдат гласувани окончателно и в пленарната зала.

Share Follow

Leave A Reply