Синдикатите от КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха на протест до Народното събрание на фона на дебатите и споровете в бюджетната комисия.

На метри от служебния вход на парламена се събраха работещите в Стопанската академия – преподаватели, директори и учени, както и представители на други институти, хора от секторите „Култура” и „Сигурност”.

От синдикатите излязоха с искания към депутатите, които прекрояват план-сметката за 2022 г., увеличение на заплатите средно с 20%. В момента възнагражденията на около 100 хиляди души в тези сфери са малко над минималната заплата в България – или 710 лева.

„Около 700 млн. лева са исканията за увеличение на заплатите между 15-20% в  различните агенции, институти, академии, ВУЗ-ове, заедно със сектор „Сигурност”, каза пред NOVA NEWS президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него тези пари могат да бъдат осигурени с увеличение на приходната част на бюджета, която е „силно подценена на фона на увеличаващата се инфлация”.

„Има възможност без да се увеличава дългът да бъдат намерени още 600-700 млн.лв. – сериозна сума пари, но става дума за над 100 хиляди души, които чакат допълнително средства от държавата”, посочи той.

Според него е важно депутатите да чуят сега исканията, когато актуализират бюджета. В противен случай Димитров не обеща спокойо лято и есен.

„Ще трябва да се наложи втора актуализация на бюджета, за да бъдат чути, когато ситуацията се изостри”, прогнозира Пламен Димитров.

От протестиращите се възмущават от факта, че специлисти, инвестирали в обучението и образованието си повече от десетилетия, получават работна заплата от порядъка на 800 лв.


Share Follow

Leave A Reply