В навечерието на 172-та годишнина от рождението на народния поет и писател Иван Вазов – 27 юни, победителите в тазгодишното издание на Националния литeратурен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ получиха наградите си, съобщиха от Община Мездра, предаде БТА.

Организатори на конкурса, който е на тема: „Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина”, са Община Мездра, Съюзът на българските писатели (СБП) и Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа”. Официалното награждаване се състоя в туристическия комплекс край село мездренското село Очин дол, което е родното място на Вазовия герой.

С първа награда е отличена поетесата Светлана Йонкова от София за нейния разказ „Звездна ръченица“. „Стълба към небето“ на хасковския писател Иван Енчев получава втора награда, а с трета награда за „Да живей България“, навръх 75-годишен си юбилей, бе отличен варненският писател и художник Иван Кьосев, допълват организаторите. Поощрителна награда получи разказът „Семейна реликва“ на проф. Банко П. Банков.

57 автори от цялата страна взеха участие в тазгодишното издание на Националния литературен конкурс „Дядо Йоцо гледа”, а творбите им оценяваше комисия от Съюза на българските писатели с председател Трендафил Василев, поет, журналист и издател, и членове – Благовеста Касабова, литературен критик, и Светла Дамяновска, поет и писател от Мездра. Общо 934 разкази са представени в единадесетте издания на националния литературен конкурс, а 53-ма автори са отличени с награди от него, добавят организаторите от Община Мездра.


Share Follow

Leave A Reply